Een tussenjaar in het buitenland

Een tussenjaar in het buitenland?

Een tussenjaar in het buitenland vóór je vervolgopleiding? Vijf jongeren die net terug zijn vertellen waarom dat de beste keuze was die ze ooit hebben gemaakt.

Marije ging na 5 HAVO een jaar naar highschool in de Verenigde Staten

“Op de havo deed ik maar wat. Ik was nog niet klaar om naar het HBO te gaan. Een tussenjaar gaf mij net dat beetje tijd dat ik nodig had om mijzelf te leren kennen en om de goede keuze te maken voor een vervolgopleiding. In dit jaar kon ik echt het beste van mijzelf laten zien. Ik voelde mij niet tegengehouden door verwachtingen van mensen die mij al kenden, door mijn omgeving. Ik kon zijn wie ik wilde zijn en allerlei nieuwe dingen ervaren.

Dit jaar heeft me zoveel zelfvertrouwen gegeven. Bij alles wat ik nu doe, elke keuze die ik maak, voel ik mij zekerder. Omdat ik beter weet wie ik ben, wat ik leuk vind en wat mij gelukkig maakt.”

Tessa koos na 6 VWO voor een YFU exchange year in Finland

“Ik was ouder dan mijn klasgenoten en dat voelde ik soms ook. Maar in andere opzichten had ik juist minder meegemaakt dan de mensen met wie ik omging. Het schoolprogramma in Finland en de Finse taal boden me genoeg uitdaging voor een zevende jaar highschool. Muziek is mijn grote passie en ik dacht altijd dat ik naar het conservatorium wilde. In Finland ben ik van dat idee afgestapt. Ik studeer nu geschiedenis en dat maakt me blij.

Het is een brede studie waarin alles samenkomt wat me interesseert. Waarom ik iedereen een exchange year aanraad? Nu is je kans! Kies een land waar je nog niks van weet, waar ze een taal spreken die je nog niet kent. Hoe minder verwachtingen je vooraf hebt, des te meer je zult leren. Ik richt me nu op alle dingen, groot en klein, die me blij maken.

Als er dingen zijn binnen mijn macht die me niet blij maken, probeer ik daar iets aan te doen. Ik laat me niet meer tegenhouden door gedachten dat iets toch niet lukt. Mijn nieuwe motto is: je kan het proberen.”

Rutger ging na 5 HAVO een jaar naar highschool in de Verenigde Staten

“Toen ik vertrok wist ik nog niet precies wat ik wilde studeren. Ik dacht aan International Business and Languages. Door mijn exchange year is het Toegepaste Psychologie geworden – doordat het vak psychology werd aangeboden op mijn high school. Door mijn YFU-jaar stap ik meer uit mijn comfort zone, durf ik sneller op onbekenden af te stappen, sta ik sterker in mijn schoenen en heb ik vrienden over de hele wereld.

Eerder was ik altijd erg verlegen en vond ik het lastig om op anderen af te stappen, maar nu is dat dus geen probleem meer. En ja, ik eet ook vetter en meer. Iedereen zou een exchange year moeten doen voor hij of zij aan een opleiding begint. Je leert niet alleen veel over anderen en de wereld, maar vooral veel over jezelf.”

Melody deed na 4 VMBO het film, media & kunst-highschoolprogramma in Estland

“Ik wist al dat ik mediavormgeving wilde studeren. Omdat ik in Estland een breder en beter portfolio heb kunnen maken, kon ik terecht in Utrecht, een betere school dan ik eerst op het oog had. Ik ben in dit jaar veel serieuzer, zelfstandiger en volwassener geworden. Ik ben nu echt gemotiveerd voor school.”

Tom ging na 6 VWO een jaar met YFU Nederland naar Argentinië (een half jaar highschool en een half jaar college)

“Ik wist al dat ik Rechten wilde gaan studeren. Maar eerst een jaar groeien en ervaring opdoen op persoonlijk vlak vond ik waardevoller dan gelijk te beginnen op de universiteit. Tijdens mijn uitwisseling heb ik veel geleerd over mijn normen en waarden. Ik ben zelfstandiger geworden en heb geleerd om voor mijzelf op te komen. Voor een groep spreken is ook geen probleem meer: ik heb mijzelf zo vaak moeten voorstellen in een taal die ik nog niet goed beheerste.

Ik denk trouwens ook dat ik nu extra gemotiveerd ben doordat ik weet hoe goed wij het hier in Nederland hebben – en dat dat niet vanzelfsprekend is.”

Auteur: Inge Vossers