Fam. Kikstra als gastgezin

“Heel gezellig, een zus erbij”

Het gezin Kikstra uit Halsteren raadt het iedereen aan: gastgezin worden voor een uitwisselingsstudent. De Duitse Nele draait mee alsof ze er altijd bij heeft gehoord.

Het gezin Kikstra uit Halsteren raadt het iedereen aan: gastgezin worden voor een uitwisselingsstudent. De Duitse Nele draait mee alsof ze er altijd bij heeft gehoord.

Zoek de verschillen tussen de drie ‘dochters’ Kikstra: Nele (16), Nienke (15) en Renske (12). “Als je ze op een rijtje ziet staan, lijken het net drie zussen”, lacht moeder Marjan. Zo voelt het ook trouwens, ware het niet dat Nele uit Hamburg in Duitsland komt en alleen dit schooljaar deel uitmaakt van het gastgezin. Ze is hier gekomen via uitwisselingsorganisatie YFU Nederland, om ons land, de taal en cultuur te leren kennen. En om een jaar lang dezelfde dingen te doen als haar leeftijdsgenoten hier.

 

Landelijk

Nele had al een band met Nederland, omdat een deel van haar familie hier vandaan komt. Maar veel meer dan een paar woorden sprak ze niet van onze taal. En het beeld dat ze vooraf van Nederland had? “Landelijk”, vertelt ze. “Ik wist het eigenlijk niet precies, maar was wel erg benieuwd.” Nele schreef zich in bij YFU Nederland en werd ‘gekozen’ door het gezin Kikstra. Zij waren met de uitwisselingsorganisatie in aanraking gekomen toen dochter Nienke ruim een jaar eerder naar het buitenland wilde. Vader Jan Foeke: “Dat ging niet door, want ze was nog te jong. Maar we hoorden toen wel over het gastouderschap, en dachten: leuk, dat is iets voor ons.” Het gezin begon bewust ‘makkelijk’, met een Duitse gastdochter in plaats van een Japanse of Chinese.

“Qua taal en cultuur verschillen we niet zo veel.”

 

Iets anders proberen

En inderdaad, twee maanden na haar komst draait Nele mee alsof het nooit anders is geweest. Aan de keukentafel snoept ze van de pepernoten en kletst ze honderduit. Haar Nederlands is met sprongen vooruit gegaan en ze valt nauwelijks terug op het Duits. Samen met Marjan zingt ze in een koor en met Renske gaat ze naar Ierse dans. Natuurlijk mist ze haar Duitse vrienden en familie wel een beetje.
En haar passie – circus – moest ze tijdelijk opgeven. Maar daar is genoeg voor in de plaats gekomen. “Daarvoor ga je op uitwisseling, om eens iets anders te proberen”, zegt Marjan. Het gezin Kikstra is bijvoorbeeld dol op skiën en gaat ieder jaar op wintersport. Jan Foeke: “Nele nemen we uiteraard mee. Ze moest eerst wat lessen op de skibaan volgen. Nu weten we zeker dat ook zij het leuk vindt.”

 

Fietsen

“ We volgen niet dezelfde lessen, maar ik kan haar wel helpen en mijn vriendinnen zijn ook haar vriendinnen ”
Op school heeft Nele haar draai aardig gevonden. Leerjaar 5 zat vol, dus gaat ze net als Nienke naar 4 VWO van ‘t Rijks in Bergen op Zoom. Nienke: “We volgen niet dezelfde lessen, maar ik kan haar wel helpen en mijn vriendinnen zijn ook haar vriendinnen. Ik had ze voor de zomer al verteld dat Nele zou komen en ze waren allemaal erg benieuwd.” Toch moet Nele ook wennen.

Dat begint al met het half uur fietsen naar school. “Dat is lang hoor”, lacht ze. “In Hamburg is alles veel dichterbij.” De lesstof verschilt daarnaast behoorlijk van die in Duitsland en de taal vormt een kleine barrière. Marjan: “Eigenlijk dus beter dat ze nu in de vierde zit. Ze kan de lessen beter volgen. En bijvoorbeeld scheikunde – wat ze moeilijk vindt – kan ze extra oefenen voor ze weer naar Duitsland gaat.”

De terugkeer naar Duitsland duurt nog wel even. Nele blijft nog het hele schooljaar in Halsteren. “Gelukkig wel”, besluit Nienke. “Want het is heel gezellig, een zus erbij”.

Auteur: Inge Vossers