Micha Arnoldus over zijn uitwisseling naar de USA

“Een uitwisselingsjaar. Het klonk voor mij altijd als iets dat ‘sommige mensen’ doen, maar ik had me nooit voorgesteld dat ik één van hen zou zijn.” “Toen ik hoorde van een vriendin dat zij een tussenjaar in het buitenland ging doen en toen zij me aanspoorde me erin te verdiepen had ik zoiets van ‘Waarom niet?’. Natuurlijk is het een hele hoge drempel om zoiets écht te doen, maar nu ben je jong en niemand gaat je tegenhouden.”

“Het is eng om in je eentje naar een onbekende plek te gaan, je moet één en ander regelen en veel geld ervoor neerleggen, maar achteraf is dat allemaal niks vergeleken met wat je ervoor terugkrijgt.”

Plaatsing

“Ik koos om in Amerika college te gaan doen voor een jaar. Ik kwam terecht in het stadje Bellingham in de prachtige staat Washington, gelegen in het noordwesten van de VS, vlak onder Canada. Ik verheugde me erop dat je daar kon snowboarden, maar ik zag op tegen het regenachtige klimaat. Waar je precies wordt geplaatst maakt natuurlijk niet uit, want uiteindelijk haal je al je plezier uit de mensen die je gaat ontmoeten en de cultuur die je gaat ontdekken.

Mijn gastfamilie bestond uit lieve, gezellige mensen met wie ik contact ga blijven houden, ook nu ik terug in Nederland ben.”

College

“Een verschil tussen college en highschool is dat je bij college meer op jezelf bent aangewezen. Highschool is echt een hechte community waar je constant wordt bezig gehouden met allerlei activiteiten, terwijl je dat laatste bij college minder hebt en vooral zelf mensen moet benaderen om leuke dingen mee te doen. Deels kun je daarom ook zelf bepalen wat voor jaar je ervan maakt. Ik zocht bijvoorbeeld actief naar mensen met wie ik kon snowboarden, en ik bracht elke dag m’n gitaar of m’n longboard naar de campus en ontmoette zo vanzelf mensen die dezelfde interesses hadden. Voor ik het wist werd ik uitgenodigd door een vriend om een week op wintersport te gaan in het Olympische Winterspelen in Canada!”

Wat je ervoor terugkrijgt

“Na een jaar kan ik zeggen dat ik vrienden voor het leven heb gemaakt, een tweede familie heb, uitwisselingsstudenten van overal in de wereld ken bij wie ik altijd welkom ben en dat ik nog duizend andere ervaringen heb opgedaan die ik niet had willen missen door dat jaar in Nederland te blijven. Uiteindelijk hangt het af van wie je bent wat je uit zo een jaar haalt, maar er zijn volgens mij weinig mensen die er spijt van hebben!”