Ruben Overdevest: “Mijn keuze voor de USA was al snel gemaakt”

“Ik ben op het idee gekomen om op uitwisseling te gaan, eigenlijk omdat ik geen idee had wat ik wilde studeren. Ik had dus besloten om na mijn middelbare school een tussenjaar te gaan doen en van mijn moeder mocht dat.”

“Als ik maar iets met school bleef doen, anders zou ik uit het schoolsysteem gaan en nooit meer gaan studeren. Ik ben dus gaan googelen en kwam het programma tegen van YFU Nederland. Deze sprak mij heel erg aan, voornamelijk omdat het allemaal vrijwillig gebeurt.”

“Mijn keuze voor de USA was al snel gemaakt, mijn grote droom die ik altijd heb gehad was om een keer naar de USA te gaan, dus dat was voor mij niet zo moeilijke keuze!
Zoals ik al schreef ‘Waarom ik voor YFU had gekozen’ is dat iedereen die werkt voor YFU het uit vrijwillige basis doet en dat de gastfamilies het ook op vrijwillige basis doen en ze niet betaald krijgen om studenten in huis te nemen. Hierdoor krijg je in mijn opzicht een veel leukere ervaring, omdat zowel de uitwisselingsstudent en de gastfamilie er zelf voor hebben gekozen.”

“De dag van vertrek is een hele rare dag, mijn vlucht was ergens in de ochtend. Ik ben naar Schiphol gegaan met mijn familie, mijn broer, zusje en vader en moeder. Ik vloog nog met 1 andere uitwisselingsstudent naar de USA, dat was heel erg fijn dan heb je tijdens de vlucht nog iemand die hetzelfde meemaakt als jij. Op Schiphol stond iemand van YFU om te helpen met inchecken, daarna gaf ze ons genoeg tijd en ruimte om afscheid te nemen van mijn familie.”

“Afscheid nemen blijft heel erg moeilijk, maar ik was zo enthousiast dat het afscheid nemen heel raar was. Mijn moeder had gezegd dat ik alleen maar aan het lachen was toen we afscheid namen. Het afscheid nemen aan het begin van je jaar is zwaar, maar het afscheid nemen van je gastfamilie in je uitwisselingsjaar is nog zwaarder. Als je afscheid neemt van je familie in Nederland weet je dat je ze over een jaar weer gaat zien, maar als je afscheid neemt van je gastfamilie weet je niet wanneer je ze weer gaat zien.”

“Ik ben nu inmiddels weer 7 weken thuis, en ben weer helemaal vernederlandst zoals mijn ouders dat zeggen. De eerste week is heel raar omdat je nog helemaal in een ander systeem zit, voor mij was het wel heel erg fijn dat mijn moeder niet hoefde te werken.”
“Ik heb eigenlijk na de eerste week heel snel mijn normale leven weer opgepakt: werk, sport, en met vrienden afspreken. Ik heb zelf nog veel contact met mijn gastgezin en met andere vrienden, ik stuur regelmatig nog wat foto’s en een leuk berichtje hoe het met me gaat.”

“Deze week is voor mij ook nog een speciale week, 2 vrienden die ik heb gemaakt tijdens mijn uitwisselingsjaar, zijn nu op bezoek voor een vakantie. Zij verblijven bij ons thuis, en ik laat ze alle leuke plekjes van Amsterdam en Nederland zien. En nu kan ik ook ervaren hoe erg mijn Engels verbeterd is.”

Auteur: Inge Vossers