‘Ik ging 60 jaar geleden op uitwisseling’

Connie de Geus-van Breugel was één van de eersten die op uitwisseling ging met YFU Nederland, in 1959 naar Amerika. Ze vertelt met passie over haar uitwisselingsjaar.

‘Tijden veranderen!’

“Nou, daar kan ik over meepraten”, vertelt Connie. De school waarop zij zat (Middelbare Meisjes School) bestaat inmiddels niet meer. Daar hoorde ze voor het eerst van YFU tijdens de Engels les. “Als ik voor mijn eindexamen slaagde, mocht ik mee van mijn moeder.” Er waren ruim 400 aanmeldingen vanuit heel Nederland, en maar 40 van hen mochten mee. Connie was één van de gelukkigen.

Eind augustus vloog ze met een DC4 naar Detroit. 28 uur later werd ze door haar gastouders opgehaald. “Ik kwam bij een professor en zijn vrouw met 1 dochter in Ann Arbor te wonen in een prachtig huis. Thuis hadden wij geen auto, geen TV, geen koelkast en geen telefoon. Ik keek mijn ogen uit naar de rijkdom hier, met twee auto’s voor de deur en al die andere luxe!”

Naar highschool in Amerika

Op haar High School zaten 2200 leerlingen, ze had er verplichte vakken, waaronder bijvoorbeeld Astrology, in een eigen planetarium. Bij het vak ‘Business English en Typing’ ontmoette ze een vriendin die tot op heden nog steeds haar ‘best friend’ is.

“Als zakgeld kreeg ik $5,– per maand. Daarvan kocht ik bijvoorbeeld postzegels omdat ik iedere week een brief naar mijn ouders schreef.’

In no time was ze erg veramerikaniseerd, ze heeft er geen woord Nederlands gesproken. “Ik wilde eigenlijk ook niet terug naar Nederland, maar ik had een visum voor 1 jaar.”

De impact van uitwisseling

De terugreis – een 8 dagen lange cruise van Montreal naar Nederland – was geen pretje. “Hoe dichterbij we kwamen, des te meer heimwee ik kreeg.
Ik moest enorm wennen toen ik thuis was.”

Eenmaal thuis is Connie gaan werken bij General Motors, wat ze kende doordat ze er in Detroit met haar gastvader was geweest. Bij het eerste gesprek waren ze zo onder de indruk van haar diploma en Engels, dat ze direct werd aangenomen. Later heeft ze bij de Bank of America gewerkt, en met de twee Amerikaanse bazen heeft ze nog steeds contact. De eerste keer dat ze terug ging naar de USA was in 1965, tijdens de riotts in Detroit. Connie: “Ik heb vanuit het vliegtuig de stad zien branden.”

Dat ze een bijzondere band met haar gastgezin en vrienden had, is wel duidelijk. “Mijn beste vriendin Carol heeft haar eerste kind naar mij vernoemd!” Ze is nog veel vaker terug geweest voor Highschool Reunions. “Ongelofelijk, dat nog steeds zoveel mensen me kenden.” Connie: “Het heeft mijn hele leven beïnvloed en daar ben ik nog steeds dankbaar voor.”

Auteur: Sanne van Veghel

E-mail
redactie@citizensoftheworld.nl

Postadres
Herenweg 115A
3645 DJ Vinkeveen
Nederland

Telefoonnummer
0031(0)297264850

WhatsApp
0621645244

Citizens of the World op sociale media